SPOEDLIJN  06 1035 1427

info@verloskundigenpraktijkvechtdal.nl

Baringshoudingen

 

Er zijn diverse manieren en houdingen waarin je kunt bevallen. Zolang jij en je kindje het goed maken kun je dat zelf beslissen. Tijdens de bevalling ervaar je meestal pas wat je het prettigst vindt. De meeste vrouwen bevallen op bed. Maar dat is zeker niet nodig! Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld op de baarkruk, staand, gehurkt, op handen en knieën of in bad. Uitgangspunt bij elke bevallingshouding is wat jij prettig vindt. Soms adviseren we je echter ook een andere houding, bijvoorbeeld omdat je veel rugpijn hebt of omdat het persen niet genoeg vordert. Hieronder bespreken we een aantal baringshoudingen. Meer informatie lees je ook in de KNOV folder: Welke houding past bij jou?

 

Rugligging en halfzittende houding

Bij deze houding word je in het bed gesteund door kussens. Je partner zit meestal naast je op het bed. Tijdens het persen moet je je benen optrekken om meer ruimte te maken in je bekken. Het voordeel van deze houding is dat je tussen de weeën door goed kunt uitrusten en als je wil kan jij zelf of je partner het kindje aanpakken. Het is ook een goede houding als het persen erg snel gaat en er geen tijd meer is om van houding te veranderen. Nadelen zijn dat het een minder natuurlijke baringshouding is en je door je eigen horizontale houding de zwaartekracht niet kunt laten ´helpen´ bij het proces.

 

Zijligging

Dit kan een goed alternatief zijn voor de halfzittende houding als je veel rugweeën hebt of als de baby de inwendige spildraai niet goed kan maken.

 

Verticale bevalling

Bij een verticale bevalling zit je in hurkzit. De meeste vrouwen maken dan gebruik van een baarkruk. Door te hurken creëer je maximale ruimte in je bekken, je wordt een handje geholpen door de zwaartekracht en de baby volgt vrij natuurlijk het baringskanaal. Een nadeel van langdurig op de kruk zitten is dat je tussen de weeën door minder goed kunt uitrusten en dat er bij lang persen  meer zwelling  kan ontstaan in het zachte weefsel van de bekkenbodem. We adviseren om een handspiegel in huis te hebben wanneer je graag op een baarkruk bevalt. Niet alleen voor jezelf om te kijken, het is voor ons ook de manier om de voortgang goed in de gaten te houden.

 

Bevalling op handen en knieën

Het voordeel van deze houding is dat je maximaal ruimte maakt in het bekken . Het kan een fijne houding zijn als je veel last hebt van rugweeën of bekkenpijn. Ook adviseren we deze houding regelmatig wanneer en kindje niet helemaal gustig ligt het het hoofdje.

 

Bevalbal

Dit is een zitbal, waarop je tijdens het opvangen van de weeën op kunt zitten . Het is prettig bij rugweeën, omdat je tijdens het opvangen van de weeën heen en weer kunt wiebelen. Het is niet geschikt om het kindje op geboren te laten worden.

 

Badbevalling

Bevallen kan dus op verschillende manieren en in verschillende houdingen. Eén daarvan is de badbevalling.

De warmte van het water en het gewichtloos zijn geven veel vrouwen verlichting tijdens de bevalling. Warm water kan helpen om je te ontspannen tijdens de ontsluiting. Het heeft ook een pijnstillend effect en helpt je spieren te ontspannen. Door de werking van het water op je lijf, komt er zelfs extra oxytocine vrij, waardoor je effectievere weeën krijgt.  Het gevolg hiervan is dat je door de warmte beter kunt omgaan met de weeën,  je minder  behoefte aan pijnstilling hebt  en er zijn aanwijzingen dat het opvangen van de weeën in een bad een wat tragere bevalling kan bespoedigen. Tijdens de ontsluiting kun je zolang als je wilt in bad blijven. Als je je kindje ook in het bad geboren wilt laten worden, is het nodig om een bad te huren dat daar speciaal voor is ontworpen. We adviseren om een bed of bank naast het bad te zetten, waarop je gemakkelijk kunt overstappen als dat nodig is.

Meer informatie over onder water bevallen kun je lezen op de website van de Oerbron, of bestellen bij Bevallingsbaden.