SPOEDLIJN  06 1035 1427

info@verloskundigenpraktijkvechtdal.nl

Echo

 

Echo's worden op de praktijk zelf gedaan. Zowel de termijn echo als eventuele groei- of liggingsecho's.

Oók de 20 weken echo (SEO) wordt op de praktijk zelf uitgevoerd. Alle echo's worden uitgevoerd door Jackie Wieringa.

 

Termijn echo

Rond de 10-12 weken zwangerschap krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Dit is een Termijn echo. Op basis van deze echo wordt de bevallingsdatum bepaald. Deze datum staat ook op je zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen. Tijdens de termijnecho wordt soms gezien dat je zwanger bent van een twee- of meerling.

 

20 weken echo (SEO)

Bij de 20 weken echo kijkt de echoscopiste of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 weken echo is geen pretecho maar een medisch onderzoek.

 

Groei echo

Wanneer een groei echo wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens verwachting groeit. De groeicontrole kan op verzoek van ons meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei van het kindje ontstaat: een groeicurve. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald.

 

Liggingsecho

Tijdens de zwangerschap draait je kindje rond in de baarmoeder en neemt verschillende houdingen aan. Aan het einde van de zwangerschap gaan de meeste baby's met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte. Tijdens de controle's voelen we naar de ligging van de baby. Als de baby met de billen naar beneden ligt, in stuitligging, wordt er een liggingsecho gemaakt. Ook wanneer we twijfelen over de ligging van de baby laten we een liggingsecho maken.