SPOEDLIJN  06 1035 1427

info@verloskundigenpraktijkvechtdal.nl

Geboorteplan

 

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen beter op de bevalling terugkijken en meer tevreden zijn over het verloop van de bevalling als ze ook het gevoel hebben zich goed voorbereid te hebben. Daarom raden wij aan een geboorteplan te schrijven.

 

Een geboorteplan is een document waarin staat wat je wensen zijn rond de bevalling. Een goede bevallingservaring kan een blijvend effect hebben op je zelfvertrouwen en de relatie met je kindje. Dit plan kan helpen om je voor te bereiden op de bevalling en je verwachtingen uit te spreken naar je partner en naar je verloskundige. Het is een manier om samen met je partner te ontdekken wat je belangrijk vindt, wat je idee├źn en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Het is voor jou en je verloskundige een manier om elkaar beter te begrijpen. Zo kan er tijdens de bevalling beter samengewerkt worden en helpt het je vertrouwen te hebben in deze spannende tijd.

 

Een bevalling kan anders gaan dan je je had voorgesteld. Een geboorteplan maken betekent dan ook niet dat alles precies zo verloopt als je op papier hebt gezet. Het kan een hulpmiddel zijn op het moment dat je zelf niet in staat bent om wensen en voorkeuren mondeling aan te geven. Het plan kan helpen geïnformeerde beslissingen te nemen.

 

Bespreken geboorteplan met verloskundige

Bij de zwangerschapscontrole rond de 34-35weken bespreken we samen met jullie het geboorteplan. We nemen de tijd jullie wensen te inventariseren. En geven informatie over de verschillende aspecten van een bevalling. Meer informatie over het geboorteplan en een checklist geboorteplan lees je hier.