SPOEDLIJN  06 1035 1427

info@verloskundigenpraktijkvechtdal.nl

Hielprik

 

Rond de 5e dag na de geboorte van je baby wordt er bloed afgenomen uit de hiel. Dit bloed wordt onderzocht op 19 zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Tijdige opsporing van deze aandoeningen kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby voorkomen of beperken.

 

De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld met een dieet of medicijnen. Deelname aan het onderzoek is niet verplicht. Een medewerker van het consultatiebureau komt de hielprik thuis bij je uitvoeren. Je ontvangt geen bericht als de uitslag van het onderzoek goed is. Als er wél iets gevonden wordt, dan ontvang je binnen 3 weken bericht. Meestal wordt er dan een tweede hielprik uitgevoerd.

 

Na het onderzoek wordt het bloed nog een jaar bewaard. Na dit jaar mag het RIVM het bloed nog vier jaar gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Heb je bezwaar tegen het beschikbaar stellen van het bloed voor wetenschappelijk onderzoek? Dan kun je dit zeggen tegen diegene die de hielprik uitvoert.

 

Gehoor

De hielprik bij je baby wordt gecombineerd met een onderzoek naar het gehoor. De baby krijgt dan even een klein dopje in het oor, dit doet geen pijn. De uitslag van de gehoortest is direct bekend.

 

Aan het onderzoek zijn geen kosten verbonden.

www.rivm.nl/hielprik