SPOEDLIJN  06 1035 1427

info@verloskundigenpraktijkvechtdal.nl

Leefstijl, voorbereiden op het ouderschap, Wat te regelen?

 

Tips en adviezen

 

Voeding

Het is verstandig om tijdens je zwangerschap gezond en gevarieerd te eten. Voor een uitgebreid advies adviseren wij de website van het voedingscentrum. Hierop staat alle belangrijke informatie over voeding tijdens je zwangerschap en de schijf van vijf. Daarnaast zijn er ook een aantal producten die je in de zwangerschap beter niet kunt eten. Klik hier voor meer informatie.

 

Denk aan foliumzuur! Foliumzuur is een vitamine die het risico op het krijgen van een kind met een open rug, open gehemelte of open buik verkleint. De aanbevolen dosis is een tablet van 0.4 of 0.5 mg per dag. Je kunt hier het beste mee beginnen vanaf 4 weken voordat je zwanger bent tot 12 weken zwangerschap. Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek, drogist of supermarkt.

 

Vitamine D

Voor een goede groei van je kindje is het raadzaam om elke dag 10 microgram vitamine D te nemen. Je kunt hiermee ook al beginnen als je zwanger wilt worden. Heb je een getinte of donkere huid, kom je weinig buiten of draag je bedekkende kleding? Slik dan zeker 10 microgram vitamine D.

 

Roken

Roken gedurende de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Roken tijdens de zwangerschap brengt extra risico’s met zich mee. Probeer daarom voor je zwangerschap al te stoppen met roken of direct zodra je weet dat je zwanger bent. Vind je het lastig om te stoppen vraag dan hulp dmv telefonische coaching. Lees hier meer.

 

Alcohol

Het is belangrijk om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Alcohol gebruik kan aangeboren afwijkingen en hersenbeschadiging veroorzaken tijdens de zwangerschap. Lees hier meer.

 

Drugs

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap vergroot de kans op problemen tijdens de zwangerschap en/of geboorte. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. Het advies is dan ook om geen drugs te gebruiken tijdens je zwangerschap.

 

Medicijnen

De placenta, ook wel moederkoek, biedt bescherming tegen een aantal schadelijke stoffen van medicijnen en zorgt ervoor dat ze niet bij het kind terecht komen. De placenta kan echter niet alle schadelijke stoffen tegen houden en sommige schadelijke stoffen komen toch bij het kind terecht. Het is belangrijk eventueel medicijngebruik met ons te bespreken zodat wij kunnen beoordelen of de medicijnen gebruikt mogen worden. Daarnaast is het ook belangrijk om bij je eigen huisarts en apotheek aan te geven dat je zwanger bent.

 

Sporten

Lichaamsbeweging heeft een positief effect op je zwangerschap. Het verbetert je uithoudingsvermogen en stimuleert de bloedsomloop. Na je bevalling ben je sneller weer in vorm. Voor de meeste sporten geldt dat zolang jij je er prettig bij voelt je ermee door kunt gaan. Luister wel goed naar je lichaam en neem geen onverantwoorde risico’s. Rechte buikspieroefeningen kun je beter achterwege laten in de zwangerschap.

 

Seks

Vrijen tijdens de zwangerschap kan nog steeds heel fijn zijn. Door misselijkheid, vermoeidheid, druk op de blaas, een dikke buik of hormonale schommelingen hebben vrouwen echter vaak minder zin in seks. Dat speelt vooral tijdens de eerste drie maanden en de laatste drie maanden. In het tweede trimester (4e t/m 6e maand) hebben veel vrouwen juist extra zin om te vrijen. Vrijen tijdens de zwangerschap kan geen kwaad tenzij anders is aangegeven door de verloskundige of echoscopiste.