SPOEDLIJN  06 1035 1427

info@verloskundigenpraktijkvechtdal.nl

Verloop van de bevalling

 

Een bevalling is voor de meeste vrouwen en hun partners een van de meest bijzondere en indrukwekkende gebeurtenissen in hun leven. Van tevoren weet je niet hoe een bevalling verloopt en dat maakt het ook spannend. Wij helpen jullie om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling door onze informatie af te stemmen op waar jullie behoefte aan hebben. De één wil graag zoveel mogelijk informatie over alle mogelijke scenario’s, de ander laat alles het liefst over zich heen komen.

 

Het verloop van een bevalling

 

Latentefase: Ook wel de beginfase van de bevalling genoemd. Weeën komen onregelmatig en zijn wisselend van kracht. Je kan de weeën vaak nog goed opvangen. De latentefase zorgt ervoor dat de baarmoedermond soepel (verweekt) wordt en verdwijnt (verstrijkt). Deze periode duurt ongeveer tot 4 cm ontsluiting. Soms stoppen de weeën voor een poosje, om later terug te keren, dit is heel normaal.

 

Actievefase: De latentefase gaat over in de actievefase. Een duidelijk verschil is dat weeën regelmatiger komen en steeds krachtiger worden. Waar het in de latente fase soms nog een beetje onduidelijk is of het de bevalling wel of niet is, in deze fase spreek je duidelijk van de bevalling, het proces is onomkeerbaar. Tijdens deze fase is het goed om verschillende houdingen te proberen waarin je de weeën goed kan opvangen. Een warm bad of douche kan verlichtend werken! De actievefase loopt tot aan de 10 cm ontsluiting ofwel volledige ontsluiting.

 

Uitdrijvingsfase: Wanneer je volledige ontsluiting hebt bereikt mag je gaan persen. Ook persen kan in verschillende houdingen bijvoorbeeld: liggend, op handen en knieën, op de baarkruk of in bad! Voel je vrij om de houding te kiezen die bij je past.

 

Nageboorte tijdperk : Nadat jullie kind is geboren moet ook de placenta (moederkoek) geboren worden. Wanneer er gehecht moet worden zal dat na de geboorte van de placenta gebeuren. Hierbij wordt er verdoving gebruikt. Na de geboorte van jullie kindje is er tijd en ruimte om van jullie kindje te genieten en indien gewenst aan de borst te leggen. Ik zie vaak mensen die niet kunnen wachten om het prachtige nieuws te delen van de geboorte van hun kindje. Als je mij om advies vraagt zeg ik altijd, wacht even. Geniet van dat intieme momentje wat je zo net na de geboorte hebt met jullie kindje. Bewonder je kindje, bekijk het.. Nodig broertjes en zusjes uit hetzelfde te doen. Daarna is er nog alle tijd om jullie prachtig nieuws te delen en te genieten van de felicitaties van jullie familie en vrienden.

~ Marijke