SPOEDLIJN  06 1035 1427

info@verloskundigenpraktijkvechtdal.nl

Wanneer moet je bellen?

 

Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap weet wanneer je moet bellen. Tussen de 34 en 36 weken van je zwangerschap bespreken we met jou en je partner de bevalling. we adviseren je ruim voor die tijd deze instructiepagina te lezen en dat je het telefoonnummer van de praktijk in je telefoon hebt staan.

 

De onderstaande instructies geven je een richtlijn wanneer de bevalling zich aankondigt. Bij ongerustheid of twijfel mag je altijd de dienstdoende verloskundige bellen. Sommige klachten zijn normaal in de zwangerschap, maar er zijn een aantal klachten waarbij het beter is niet te wachten tot je volgende controle of de volgende dag.

 

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 28 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
 • erge hoofdpijn.
 • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
 • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
 • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.
 • Weeën

 

Om ontsluiting te krijgen heb je goede weeën nodig. Een wee herken je doordat je buik erg hard wordt en je tegelijkertijd in toenemende mate pijn in je onderbuik en/of rug hebt. Een goede wee is krachtig en zal ongeveer een minuut aanhouden. Bij een eerste bevalling heb je vaak meer tijd nodig om ontsluiting te krijgen, daarom hoef je pas te bellen als je twee uur lang weeën hebt om de 5 minuten. Kun je de weeën goed opvangen? Dan mag je ook wachten met bellen totdat je een uur lang weeën hebt om de 3 á 4 minuten. Bij een tweede of volgend kindje geven we jou een individueel beladvies. Dit is namelijk afhankelijk van hoe je vorige bevalling is verlopen.

 

Gebroken vliezen

In 10% van de gevallen begint de bevalling met gebroken vliezen. Meestal eerst met een gutsje, daarna blijft het vruchtwater lopen. Als je twijfelt is het handig wat vruchtwater op te vangen of je maandverband te bewaren. Het is belangrijk om de kleur van het vruchtwater goed te beoordelen. Bij helder of roze vruchtwater bel je overdag om te melden dat je vliezen zijn gebroken. Breken je vliezen ’s nachts en is het vruchtwater helder? Dan kun je wachten met bellen tot de volgende morgen. Bij groen- of bruingekleurd vruchtwater of bij twijfel mag je ons altijd meteen bellen via de spoedlijn.

 

Als het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald moet je ook direct bellen en gaan liggen, we zullen dit tijdens het spreekuur allemaal met je bespreken. De bevalling komt niet altijd gelijk op gang na het breken van de vliezen. Zolang je nog geen weeën hebt mag je niet in bad en ook geen tampons gebruiken of gemeenschap hebben. Dit om de kans op infectie niet onnodig te verhogen. Als de vliezen 24 uur of langer gebroken zijn moet je vanwege de verhoogde kans op een infectie in het ziekenhuis bevallen onderleiding van de gynaecoloog.

 

Bloedverlies

Als je gaat bevallen is een klein beetje bloedverlies met slijm normaal. Als je helderrood bloed verliest (zoveel als bij een menstruatie) of als het bloeden niet stopt moet je altijd direct bellen. Ook bij twijfel kun je beter altijd bellen.