Baring

Vechtdal baring

Al vroeg in de zwangerschap hebben we het met jullie over jullie wensen, ideeën en misschien wel zorgen over de bevalling. Zo kunnen we op tijd het beste plan voor jullie bevalling opstellen. Rond 35 weken zwangerschap komen we bij jullie thuis voor een kop thee aan de keukentafel waarbij we in ongeveer een uur de bevalling uitgebreid doorspreken. We noteren jullie wensen en weten zo goed wat we van elkaar kunnen verwachten. In onze praktijk begeleiden we veel thuisbevallingen en badbevallingen en hoeven we doordat we continu bij jullie blijven en ondersteunen niet vaak over te dragen tijdens de bevalling. 
  • Lees meer over het verloop

    Verloop bevalling

    Een bevalling kan op verschillende manieren beginnen, zo kan je als eerste weeën krijgen, of kan de bevalling beginnen met het breken van de vliezen. Je verliest dan ineens wat vocht.

    Als je bevalling begint met weeën komen de weeën vaak eerst om de 15-20min, duren ze nog niet zo lang en zijn ze nog niet zo pijnlijk. Dit noemen we de latente fase, en deze kan lang duren, je lichaam wordt als het ware voorbereid op de bevalling. Ons advies is dan om nog wat te rusten of afleiding te zoeken, bak bijvoorbeeld nog een lekkere appeltaart!


    Als je bevalling begint met gebroken vliezen kun je direct daarna (heftige) weeën krijgen, maar er kan ook niets gebeuren. Vaak beginnen de weeën dan in de loop van de komende 24uur. Zijn je vliezen langer dan 24uur gebroken, dan is dit een reden om naar het ziekenhuis te gaan. Ook als het vruchtwater niet helder is, is dit een reden om naar het ziekenhuis te gaan. Naarmate je bevalling vordert zullen de pauzes tussen de weeën korter worden en de weeën zelf langer duren. Ook worden ze heftiger.


    Vanaf het moment dat je regelmatige weeën hebt om de 4-5 minuten kan de duur van de bevalling per persoon erg verschillen. Houd er rekening mee dat twaalf uur doen over de ontsluitingsfase ook normaal is. Dit is de actieve fase, je baarmoedermond opent zich. Tijdens deze fase ben je bezig de weeën op te vangen, iedereen doet dit anders. Alleen, met je partner, met een van ons, of met iemand anders. Staand, zittend, lopend, zingend, in bad of onder de douche, alles is mogelijk. Het is belangrijk dat je je fijn voelt en je kunt laten gaan. Je lichaam maakt zelf hormonen aan waardoor je in je eigen ‘bubbel’ komt, je kunt je een beetje high voelen en deze hormonen werken ook pijnverlichtend.


    Door de weeën opent de baarmoedermond zich en als deze volledig open is zal je op een bepaald moment ‘persdrang’ hebben, je kunt niet anders dan persen, vaak wordt dit gevoel omschreven als het gevoel te moeten poepen.


    Door het persen, ook wel de uitdrijvingsfase genoemd, wordt je kindje geboren. Dit kan ook in verschillende houdingen: Staand, zittend, liggend, op handen en knieën, op de baarkruk of in bad of onder de douche.

    Als jullie kindje geboren is mag hij of zij lekker bij mama op de borst liggen en kunnen jullie rustig kennismaken. Je kindje kan in deze periode al lekker bij de borst of aan de borst liggen en misschien zelfs proberen te drinken. Als de navelstreng uitgeklopt is mag deze doorgeknipt worden. Na een tijdje zal dan ook de nageboorte (moederkoek en vliezen) geboren worden. Dan is de bevalling ‘klaar’. Jullie kruipen lekker samen in bed en wij ruimen met de kraamverzorgster op, ook kijken we of je eventueel ingescheurd bent en gehecht moet worden.


    Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel ‘het gouden uur’ genoemd, het is een ontzettend belangrijke periode voor de hechting tussen moeder en kind en de start van de borstvoeding. We proberen dan ook zo veel mogelijk de rust te bewaren en ons advies is om nog even te wachten met bellen, appen en social media. 


    Als jullie er aan toe zijn gaan we het kindje nakijken en wegen. 

    We drinken samen nog een kopje koffie en vaak gaan wij er ongeveer twee uur na de bevalling weer vandoor, de kraamverzorgster is dan nog bij jullie en wij komen de volgende dag nog op kraamvisite. Jullie krijgen een uitgebreid verslag van de bevalling op papier.

Voorbereiding

Bevallen is iets dat vrouwen kunnen, je hoeft er geen diploma voor te hebben. Toch merken we dat als vrouwen zich voorbereid hebben de bevalling vaak beter verloopt, vrouwen meer het gevoel van controle hebben en het ze niet zo overkomt. Ook is het fijn als de partner zich ook heeft voorbereid, hij snapt beter wat er gebeurt, kan zijn vrouw beter steunen en voor haar opkomen indien nodig.
We raden een voorbereidende cursus met partner, zoals ‘Hypnobirthing’ of ‘Samen bevallen’ dan ook van harte aan. 
  • Lees meer over de voorbereiding

    "Ik raad alle toekomstige ouders aan één van deze cursussen te volgen. Waarom? Ik kan het simpel weg horen wanneer een aanstaande vader belt met de mededeling dat zijn vrouw aan het bevallen is! Mensen zijn over het algemeen meer “in control’ tijdens de bevalling en mannen zijn in staat beter de wensen van hun vrouw te bewaken en een actieve rol bij de bevalling in te nemen. Uiteindelijk doe je het toch samen, ouders worden."

    ~ Marijke


    Verder zijn er een aantal boeken de moeite waard om te lezen, onze selectie:

    • Veilig bevallen – Beatrijs Smulders
    • Mama’en – Nina Pierson
    • Bevallen op eigen kracht – Wendy Schouten
    • Als bevallen spannend is – Lilian Wirken

    Denk ook na over waar en hoe je wilt bevallen en in welke sfeer, wie er bij je bevalling aanwezig zijn en hoe jullie denken over bepaalde ingrepen, al deze dingen kun je vastleggen in een persoonlijk geboorteplan.

    Misschien wil je een playlist samenstellen of (geur)kaarsjes in huis halen. Denk ook aan warme sokken, een warme kruik en bijvoorbeeld een bevalbad of bal om op te zitten. 

Vechtdal tips voor een top bevalling

1. Wees geduldig
Voor je (eerste) bevalling moet je de tijd nemen, zo lang het goed gaat met jou en je baby is tijd niet belangrijk.
  • Lees hier meer tips

    2. Beval waar en bij wie je jezelf veilig en goed voelt

    Baren gaat het beste als je je goed voelt en je geen zorgen hoeft te maken over de randzaken. 


    3. Blijf in beweging

    Beweging zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat in je bekken, het kan pijn verlichten en afleiden, het bevordert de bevalling.


    4. Vraag je af of een ingreep echt nodig is

    In de media zie je vrouwen vaak op hun rug op bed bevallen, met veel toeters en bellen en ingrepen. In de praktijk is dit bijna nooit nodig, wij raken je zo min mogelijk aan.


    5. Laat van je horen

    Maak geluid, dit is normaal tijdens een bevalling, zet kracht, loei als een koe, brul als een leeuw, zeg wat je wel en niet wilt.


    6. Vertel je verhaal

    Vertel ons wie je bent en wat je wilt, alleen dan kunnen we je zo optimaal mogelijk begeleiden, dit geldt natuurlijk ook als iemand anders, bijvoorbeeld de gynaecoloog de zorg overneemt.


    7. Vertrouw op je intuitie

    Het is jouw lichaam, jouw baring en jouw baby die negen maanden in je is gegroeid, jij weet dus het beste hoe het met jullie gaat. Vertrouw op je moedergevoel!


    8. Durf jezelf te zijn

    Iedere vrouw is anders, en zo veel vrouwen, zo veel bevallingen, je mag tijdens je bevalling helemaal jezelf zijn en het doen zoals jij het wilt. Wij volgen jou.


    9. Geloof in je eigen kracht

    Jij kunt je kind baren, en daarin geloven is stap 1 om dit waar te maken, tijdens je zwangerschap, bevalling en ook daarna leer je nieuwe kanten van jezelf kennen, en één daarvan is de oerkracht die vrijkomt tijdens de bevalling.


    10. Verwelkom je baby met huid op huidcontact

    Na de bevalling is dit het belangrijkste, laat je kindje bloot op bloot bij jou liggen om kennis te maken, de hechting te bevorderen en de borstvoeding te stimuleren. Besnuffel elkaar en geniet van je wondertje. Al het andere kan later.

  • Kraamtijd

    Photo By: John Doe
    Button
  • Share by: