Kraamtijd

Vechtdal kraamtijd

Als jullie baby geboren is komen we in de kraamtijd nog regelmatig langs, in ieder geval totdat de baby 8 dagen oud is en jullie je goed redden met de verzorging en de voedingen. We houden moeder en kind goed in de gaten maar meer nog hebben we het over hoe jullie terugkijken op de bevalling, hoe jullie het ouderschap ervaren en hoe het met eventuele andere gezinsleden gaat nu er een baby bij gekomen is. De kraamverzorgster ondersteunt jullie waar nodig, voert controles uit en rapporteert aan ons. 
  • Lees meer over de Kraamtijd

    Verloop kraamtijd

    De kraamtijd duurt zes weken, deze weken heb je nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. In het dagelijks gebruik wordt vaak met de kraamtijd de eerste acht dagen na de bevalling bedoeld, de tijd dat de kraamverzorgster er is.

    De kraamverzorgster is de steun en toeverlaat in de kraamweek. Zij zorgt vooral voor moeder en kind maar houdt ook het huishouden en de was bij. Ze geeft veel informatie en tips.

    Wij vroedvrouwen komen ongeveer om de dag langs.


    De eerste dag

    De eerste 24uur na de bevalling zit je nog vol van de adrenaline en andere hormonen die bij en na de bevalling vrijkomen. Vaak ben je niet moe maar eerder euforisch. 

    De eerste dag kun je nog wat last hebben van naweeën en heb je nog ruim bloedverlies. Je draagt de grote kraamverbanden. 

    De eerste nacht is vaak erg spannend, jullie moeten nog aan elkaar wennen, neem je kindje lekker bij je om veel te knuffelen en probeer wat te slapen


    De tweede dag

    De tweede dag slaat de vermoeidheid vaak toe, neem nu je rust, vooral ook overdag als de kraamverzorgster er is. Oefen deze dag goed met de borstvoeding. Vandaag kan je kindje in bad of onder de douche, een leuk moment om foto’s te maken en even lekker te genieten van je kindje.

    De tweede nacht is vaak lastig, je bent nu moe en wilt slapen maar je kindje wil juist lekker bij je zijn en veel aan de borst, weet dat dit mag, probeer samen te rusten en morgen overdag wat extra slaap te pakken.


    De derde/vierde/vijfde dag

    Vaak zijn dit de dagen dat je last hebt van ‘kraamtranen’, je lichaam is aan het ontzwangeren, je hebt stuwing en misschien last van eventuele hechtingen en je hebt slaaptekort. Kraamtranen zijn normaal, laat ze gaan en laat je lekker verwennen door iedereen. Neem je rust.

    Het bloedverlies wordt vaak al minder en wat bruiner van kleur. Je kunt vaak al wat kleinere verbanden dragen. Als je hechtingen hebt en je hebt hier veel last van, kunnen we ze misschien vanaf dag 6 verwijderen, dit geeft vaak verlichting.

    Misschien kun je een van deze dagen even lekker naar buiten, een frisse neus halen kan wonderen doen. Maar, doe het rustig aan!


    De zevende/achtste dag

    Je voelt je vaak al een stuk beter, en je bent meer gewend aan je kindje. De voeding loopt waarschijnlijk goed. Dit zijn de dagen dat jullie weer meer zelf gaan doen, vaak heb je hier ook wel weer zin in. De kraamverzorgster is op dag 8 voor het laatst, en ook wij komen niet meer om de dag langs.


    Na de kraamweek

    Gebruik de eerste zes weken echt nog om te herstellen, doe het rustig aan, ook als je je goed voelt. Ga als het even lukt nog ’s middags slapen. Zorg dat je goed, gezond eet en drinkt.

    Ga nog niet sporten maar bouw je conditie weer langzaam op door te wandelen met je kindje in de draagdoek of kinderwagen of een stukje te gaan fietsen. Probeer nog zo min mogelijk zware dingen te tillen.

    Het bloedverlies zal steeds minder worden en uiteindelijk helemaal stoppen, langzamerhand kom je in een gewoner ritme.

    Misschien hebben jullie weer zin om een keer te vrijen, denk dan wel aan anticonceptie! 

    Na ongeveer vier tot zes weken kom je nog een keer op nacontrole. Dan sluiten we de kraamperiode af.

Vechtdal tips voor een topkraamtijd

Rust
Rust is ontzettend belangrijk in de kraamtijd, rust om te verwerken en aan jullie kindje te wennen, om elkaar te leren kennen. Ontzwangeren en moeder zijn kost veel energie. 
  • Lees hier meer tips
    • Probeer niet te veel bezoek op één dag te plannen
    • Plan ook eens een dagje geen bezoek
    • Ga ’s middags slapen (papa ook als dit mogelijk is)
    • Laat voor jullie zorgen (misschien wil het bezoek eten koken of meenemen)
    • Laat het huishouden even wat het is, dit komt wel weer

    Zorg goed voor jezelf

    • Eet en drink goed en regelmatig
    • Neem af en toe even een momentje voor jezelf, bijvoorbeeld onder de douche 
    • Geef eerlijk aan als het te druk of te veel is
    • Bespreek je zorgen en gevoelens met de kraamverzorgster, verloskundige, je partner, een vriendin, je moeder of iemand anders
    • Huil even lekker uit
    • Knuffel veel met je kindje, je kunt hem of haar nog niet verwennen

    Extra

    • Je kunt de boeken 'Mama’en' van Nina Pierson, 'Veilig door de kraamtijd' van Beatrijs Smulders en 'Wat baby’s nodig hebben' van Kiind & Melanie Visscher op je nachtkastje leggen voor wat extra steun en tips.
    • Je kunt een natuurlijk kraampakket en/of mama verwenpakket voor in de kraamtijd bestellen op www.dalalounatuurlijk.nl 
  • Zwangerschap

    Photo By: John Doe
    Button
  • Vroedvrouwen

    Photo by: John Doe
    Button
  • Share by: